e-img_1380
En solig och lite blåsig lördag i början av september arrangerade Saltet en stor fest på Järnmalmsgatan ihop med runt 25 företag från ön. Tanken var först och främst att fixa en skön och rolig dag för oss som jobbar på Ringön men självklart var alla andra också välkomna. Tanken var att företagen på Ringön skulle fixa och dona och samtidigt visa upp vad de håller på med. Det blev en fin mix till slut.
På loppisen kunde man köpa allt från gamla fönster till Stadsteaterns avlagda klänningar, linoljefärg, gamla bildelar, ekologiska grönsaker och arbetskläder som värmt hyllorna sedan 50-talet. Anna i Järnhallen hade stor vernissage på Hall Of Fame. Vegabryggeriet och Stigbergets fixade en ölträdgård i den lilla parken. Global Picnic fixade world food från 8 länder och slog försäljningsrekord och Sofia var där med sina goda kakor och Aldardo pumpade espresso och det gjorde Bergstrands och Sackeus också och Vega Bil körde spontan vindsröjning. Alla barn kunde testa urban parkour och göra volter från gamla bilvrak. Kokokaka körde rundpingis, DäckAtt körde trial-uppvisning och Lundby plåt hade öppet hus, bara för att nämna några i mängden.
Parkeringsplatserna i mitten blev ett stort vardagsrum med Mikes gamla soffor och några meter högre upp stod Miss Jenna och spelade soliga plattor när inte något av banden stod på scen. Leo Skywell, Nayomi, Iriis Viljanen, Albatross, De Montevert och Sarah Klang är några av de som spelade. Och sedan när mörkret föll flyttade vi ut sofforna och fåtöljerna på gatan och Filmfestivalen drog igång en fransk film i sommarnatten. Biopremiär på Ringön.
Det blev kul, kort sagt. En varm, skön fest på en ganska magisk plats där många aldrig varit förut.
Ungefär 10.000 människor tog vägen förbi. De allra flesta verkade glada och överraskade och sa snälla saker. Men den finaste komplimangen kom från Bengt på KP Frukt och Grönt söndag morgon. ”Jag snackade med fler av mina grannar härute igår än jag gjort på 25 år.” Det var väl ungefär det vi hoppades på.