tak

Det är full fart på Ringön och det är kul. Ö-Posten, öns egen tidning, verkar ha landat bra och nummer 2 kom precis ut. Vi fnular redan på nummer 3. Än så länge känns det som ett outtömligt ämne.

Dialogen med staden kring Ringön rullar vidare och det är konstruktivt för det mesta. Det finns en insikt om att det behövs variation. Alla områden kan inte stå för samma sak om Göteborg skall bli intressant. Vi fortsätter med dårars envishet att argumentera för en enkel strategi som kan sammanfattas i tre punkter. 1. Låt bebyggelsen på ön vara kvar. Den enkla standarden är en förutsättning för låga hyror. 2. Var rädd om företagen som finns här, mixen av hantverk och småskalig industri är viktig och unik. 3. Lägg till ny kreativ verksamhet på de lediga ytor som finns, och det finns många. Det tillför värde och dynamik och gynnar alla.

Vi har ett bra samarbete med, bland andra, Fastighetskontoret och Stadsbyggnadskontoret kring frågor om ny detaljplan och bygglov.

En båtförbindelse har hög prioritet, särskilt nu när vi har fem år av brobygge framför oss. Vi drar i alla tänkbara trådar och det finns ljus vid horisonten. Staden utreder en temporär båt under byggtiden och då måste det självklart bli en hållplats även på Ringön.

Järnmalmsgatan är ett svart hål på vintern. Ihop med Lars Ocklund på Trafikkontoret håller vi på och testar ny belysning. Experimentet pågår och förhoppningsvis kan man se resultatet före hösten.

En av våra viktigaste uppgifter är att vaska fram användbara lokaler och hjälpa nybyggare att hitta sin plats på Ringön. Vi har adresser till många fastighetsägare och under våren kommer, förhoppningsvis, en webplats som samlar alla lediga lokaler och ytor.

Vi har ett spännande samarbete med Castellum kring ett fint hus på Järnmalmsgatan. Tanken är att drygt 20 olika utåtriktade verksamheter skall rymmas här så småningom med rimlig hyra och en kollektiv tanke i botten.

Stadsnära odling (Gbg stads satsning på odling) och ett par pionjärer drar igång odling på Järnmalmsgatan redan nu i vår. Vi är med som bollplank. I planerna ingår också odling på tak i närheten. Alla som har ett platt tak som tål 250kg/m2 är välkomna att höra av sig.

Den 27 maj är det världspremiär för Ringön Swap Meet. Ihop med några av garagen och motorklubbarna på Ringön hoppas vi på ett fint möte för alla som älskar vackra bilar och motorcyklar och alla som som gillar stämningen runtomkring. Förutom bilar och bågar blir det musik, en ölträdgård och allt annat som hör ihop med en fin vintage fest. Mejla info@saltet.org om du har idéer, vill vara med eller om du har frågor.

Ö-festen kommer tillbaka. I år blir det den 2 september. Vi var sisådär 10.000 i solen ifjol. Kanske blir vi ännu fler i år. Om du jobbar på Ringön och vill vara med och fixa så får du gärna anmäla dig redan nu. Maila till matilda@saltet.org

Vi har mycket annat på gång också men det berättar vi mer om senare. Det här blev längre än vi hade tänkt 🙂