18 Oktober 2017.

Häromdagen knackade det på dörren och Krax stegade in på kontoret. Det är en av våra grannar, och numera en vän också. Han har bott härute i 27 år, ibland på en båt och ibland i sin buss och det är inte många som känner ön lika grundligt som han.

– Skall du ha kaffe Krax, frågade vi?
– Nä, jag har inte tid. Måste flytta en bil och så har jag en jävla hosta. Skulle bara säga hej. Men så skall jag säga en grej också. Det har hänt något härute sen ni kom. Folk hälsar på varandra nu. Stannar och snackar. Det gjorde vi inte förut, faktiskt. Det skall ni ha cred för. Skulle bara säga det. Nu går jag. Och så gick han.

Det var generöst att bjuda på det. Krax var skeptisk i början. Lite avvaktande som många andra. Nu är han ett viktigt bollplank och vi fokuserar allt mer på gemenskapen härute eftersom vi tror att den är helt avgörande för framtiden. Att koppla ihop det gamla med det nya. Samarbete gör det roligare på Ringön men framförallt stärker det platsen. Vi får lättare att driva frågor och företagen får lättare att göra affärer. När Vega Bryggeri och Bergstrands Kaffe skruvar ihop en kaffeöl tillsammans är det ett litet exempel på något stort.

Ö-Festen är ett annat kollektivt projekt. Det kom drygt 12.000 nyfikna Göteborgare till årets upplaga. Sol, varm stämning och en skön blandning av människor i alla åldrar. Över 30 företag från ön hjälptes åt att fixa kalaset den här gången och lärde känna grannarna på köpet.

Några månader tidigare körde vi Swap Meet ihop med bla. Salt Slush, garaget på Kalkbruksgatan. Runt 3000 bilentusiaster kom för att byta delar och umgås. Det stod vackra amerikanska bilar i varenda hörn. Kul och rätt omtumlande för oss som aldrig varit i närheten av en Swap tidigare. Det är en björnstark kultur som man ser ganska lite av när man bor i en stad.

Ringön har inte varit en ö sen 50-talet men vi envisas med att prata om Ön för det skapar en naturlig avgränsning. Öar är egna universum. På öar finns det öbor. Det är något större än bara ett stycke industrimark inklämt mellan älven, trafikspaghetti och en järnväg. På just den här ön finns dessutom en lokal tidning. Ö-Posten handlar om människorna och företagen på ön och den börjar finna sin form. Vi har gjort fyra nummer hittills. Det femte är på väg ut när vi skriver det här.

Den första tiden fick vi, kanske, ett mejl varannan vecka från folk som var intresserade av lokal på Ringön. Nu får vi ett par om dagen. Intresset är stort och det är bra. Det uppstår en särskild energi när många påhittiga, drömmande vildhjärnor samsas på en begränsad yta. Fler och fler nya verksamheter slår rot och det finns fortfarande plats. Det går att hitta lokaler med bra hyra på Ringön, även om det oftast kräver lite detektivarbete. Vi på Saltet arbetar med att vaska fram fler användbara kvadratmeter och just nu har vi ett par intressanta projekt på gång. Mer om det så fort vi vet.

Nu i höst lägger vi mycket kraft på den sociala dimensionen. Det behövs ett café där man kan träffas, snacka och jobba. Det måste gå att ta en öl efter jobbet och självklart skall det finnas restauranger som är öppna på kvällen. Just nu går det inte för detaljplanen säger industriområde. Du får inte bygglov, helt enkelt. Men det finns ljus i tunneln. Efter långa diskussioner med Stadsbyggnadskontoret ser det ut som att det kan lösa sig med hjälp av tillfälliga bygglov, förmodligen 5 år till att börja med. Det kommer att betyda mycket och förhoppningsvis kan det börja rulla inom kort. Vi återkommer när vi vet.

Lagom till festen öppnade Sandra sin handelsträgård mitt på Järnmalmsgatan bakom en mur av solrosor. Den ligger där som en blommande oas och det lyfter hela känslan på gatan. Hon odlar och säljer grönsaker, kryddor och blommor och så binder hon buketter. Strax intill står en svart låda som innehåller Containerköket. Luncher från hela världen, måndag-torsdag.

På Järnmalmsgatan pågår också ett projekt vi gör ihop med Lars Ocklund på Trafikkontoret. Det handlar om annorlunda och mysigare gatubelysning.

På morgonen lördag 28 oktober har F.A.T. Market premiär hos Kokokaka på Stenkolsgatan. En mode, konst och teknikmarknad med 30 olika företag och grillade bananer på utsidan. Tanken är att köra en gång i månaden.

Det rör på sig, med andra ord. Vi skall försöka uppdatera den här lägesrapporten löpande, från och med nu så titta gärna in då och då.

Hej så länge.

 

Foto: Emelie Asplund