Juni 2019

I sommarnumret av Ö-posten skriver vi om mixen av människor på Ringön. Bland annat. Här ger vi ett smakprov.

På Ringön görs det betong och det görs musik. Det snickras med återvunna lastpallar och det snickras på hemsidor för italienska lyxkläder. Det bryggs öl. Det rostas kaffe och ja, det rostar rätt mycket överhuvudtaget. Det svetsas och blästras och sys och skruvas. Det görs konst. Kiosken på Järnmalmsgatan är ett konstverk sägs det. Snuslagret däremot är inte ett konstverk. Det är en butik.Det lagas bilar överallt och det lagas mat överallt, till och med i en container. En annan container är en biograf. Det kan du läsa mer om längre fram i tidningen.

En parkeringsplats är en köksträdgård och en båt är en klubb. Någon klipper hår, för det finns en frisör på ön nuförtiden. Andra klipper plåt.Några är från Syrien. Några är från Stora Höga. Sofia kom från Balkan. Jimmy bor i Kville. Marion kom från Lyon men hon har flyttat tillbaka nu och då kom Amandine från Bretagne istället. Henne kan du läsa om lite längre fram.

Aldardogänget är från Italien. Gert på Lundby plåt är från Lundby, kan man tänka. Men Kode plåt då, är de från Kode? Vi har inte frågat. Men vi har frågat Patricio som är bilmekaniker varför han flyttade från Chile till Ringön. Och vi har frågat Kajal och Deepika hur det kommer sig att de valde Ringön. De är från Indien.

Kort sagt, ännu ett nummer av Ö-Posten där vi försöker fånga den märkliga mix som gör att ön inte liknar andra stadsdelar. Och inte andra industriområden. Och inte andra öar heller, för den delen.

Januari / Februari 2019

Det finns något som kallas för ”tipping point”. Det är när man kommer över krönet och så plötsligt rullar det på. Lite så känns det här på Saltet just nu.

Några exempel:

Vi har en lovande dialog med ett fastighetsbolag om att frigöra stora ytor i en äldre fastighet. Det vore fantastiskt för behovet av enkla, billiga lokaler är nästan omättligt. Det lutar åt att vi får besked den närmaste månaden.

Flera restaurang och caféprojekt är på gång. Det har vi pratat om tidigare. Längst har Vegabryggeriet kommit. Förhoppningsvis öppnar deras restaurang framåt vårkanten.

Vi arbetar ihop med Park & Natur för att öppna upp en jätteyta alldeles vid vattnet närmast bron. De lagrar gatsten där idag. Förhoppningsvis kan de göra det någon annanstans och då river vi staketet och bygger basketplaner och bouleplaner, eller något annat fint. Det viktiga är att den här platsen kommer till användning för den är ganska speciell, minst sagt. En hamnbassäng ingår.

Häromdagen satte vi oss och räknade efter, hur många företag har hittat till ön under de tre år som vi hållit på. Sanningen är att vi inte vet exakt. Företag kommer och går på Ringön. Så har det alltid varit. Men om man räknar de företag som har kontaktat oss och där vi försökt att hjälpa till så landade vi på 26, i huvudsak kreativa verksamheter. Det är rätt många, tänkte vi.

Fler och fler företag av traditionellt Ringön-snitt hör också av sig. Häromdagen ringde en ventilationsfirma för att berätta att de flyttat till ön (jo, de sa ön) och att det var roligt och att vi var välkomna på kaffe nån dag. Vi är alltså en ö numera. Och vi är fler och fler som känner varandra här. Kul.

Sen finns det förstås sånt som inte är lika roligt. Som att Sandra bestämt sig för att släppa trädgården. Trist! Hon har byggt upp en riktig oas på Järnmalmsgatan på bara två år. Håll tummarna för att det kommer in en ny eldsjäl. I morgon skall vi träffa Martin på Stadsnära Odling och prata om det.

Nästa nummer av Ö-Posten kommer i början av mars. Snart börjar vi skruva på den och vi är, som alltid, tacksamma för alla tips. Vad händer? Vad skall vi skriva om?

Och nu när vi ändå har er på tråden – Ja, det blir såklart Ö-Fest i år också. Men det vill till att många engagerar sig. Festen blir större för varje år och det är en del att pyssla med. Dessutom är ju hela syftet med Ö-Festen att vi på ön skall göra ett projekt ihop och lära känna varandra. Slå en signal, eller skicka ett mejl, till Matilda om att ni vill vara med. Lika bra att köra igång.

Låga hus högt i tak, som vi säger. Hörs snart

Oktober/November 2018.

Som några av er redan sett i Ö-Posten så  går det nu att få temporärt bygglov på Ringön för verksamhet som faller utanför detaljplanen (Industri). Det betyder, exempelvis, att man kan öppna en kvällsöppen restaurang på ön. Förut var det omöjligt. Det här är en stor och viktig förändring som vi diskuterat länge med staden. Härligt att det är i hamn.

Först ut blir, förhoppningsvis, Vegas nya restaurang, vägg i vägg med bryggeriet. Där blir det middag och livemusik efter årsskiftet. Möjligen en och annan bira också. Men vi vill såklart ha ännu fler mötesplatser. Ett mysigt café vore fantastiskt.

Immigrationen till ön rullar på. Bland nybyggarna de senaste månaderna syns Chuck & Bruno, ett filmproduktionsbolag som sitter på Stålverksgatan. Ana Gema som kör äkta mexikansk catering och goda luncher varje fredag (i samma hus som Saltet), Benedikte spännande performancekonstnär, Enrico Palazzo som är ett hus fyllt med kreatörer – de flyttar in i nybygget nere vid älven (i Stenkolsgatans förlängning). Och fler är på väg. Många fler.

Vi ger oss inte med båten. Nu har vi ett par nya idéer som vi tänker dra i de närmaste månaderna. Håll tummarna. Klart Ringön skall ha en färja!

I Snö-Posten, vinternumret av vår lokala tidning kan man också läsa vad stadens politiska partier tycker om Ringön och det fina är att de är ganska överens. I princip alla håller med om att Ringön bör bevaras och att en mix mellan småindustri och ny kreativ verksamhet är positivt. Låga hus, högt i tak, med andra ord.

Vi tänker dra igång en lunch-stafett i höst, ett enkelt okomplicerat sätt att träffa sina grannar och få titta in bakom kulisserna. Återkommer om det. Håll utkik på vår Insta, FB eller här.

Och slutligen – Det lackar mot jul. Vem vill bygga årets julgran? I fjol skapade Recreate en ståtlig historia med hjälp av hundra utrangerade pinnstolar. Blir det gamla däck i år? En båt?

Kom på en bra idé så samlar vi ihop ett gäng och hjälps åt att bygga. Vi tar med glögg.

Hej så länge.

21 Juni 2018.

Sommarlov! Vi ses på Ö-festen i september. Kram

21 Februari 2018.

Det är bra med stora öron på Ringön. Man skall lyssna noga på vad folk härute har att säga. Sen kan det vara bra av andra skäl också. Som i fredags, på eftermiddagen, när vi satt och författade ett brev till Stadsbyggnadskontoret och plötsligt hördes ett svagt oooooooh, oooååhh. Vi öppnade fönstret och insåg att det kom nere från bryggan.

Trettio sekunder senare var vi i full gång med att hiva upp en skräckslagen, tämligen tung och väldigt kall kille ur älven. Han hade legat i en stund och kompisen orkade inte få upp honom. När vi var tre som drog gick det precis. Vi ville ringa ambulans men det ville inte han, så det blev en tjock filt och Matildas raggstrumpor i vårt kök. Och en pratstund.

Men det är inte bara livräddning vi sysslar med på Saltet. Det händer en del annat just nu: Här är en kort lägesrapport.

Arbetet med att få till mötesplatser , restauranger och cafeer utanför lunchtid fortsätter och det ser ljust ut. Minst två restaurangprojekt är på gång. Förhoppningsvis redan i vår/sommar. Vi återkommer om det. Det är viktigt med kritisk massa. Varje ny etablering kommer att hjälpa de som redan finns och ju fler ställen desto bättre för alla. Är du intresserad så hör gärna av dig till oss.

Ringön kommer snart att få en egen kiosk. Äntligen. Och som sig bör blir det en Berlin-inspirerad historia mitt på Järnmalmsgatan, nära Sandras trädgård. Sortimentet blir en frisk blandning av konst, snus, folköl och kaffe. Lokalt förstås. Ölen från Vega och kaffet från Bergstrands. En ny mötesplats, helt enkelt. Sixten och Andreas som båda är konstnärer håller i rodret.

Containerköket expanderar. Nu står två svarta lådor på plats. I den ena är det kök och i den andra kan man sitta. Efterlängtat. Varje vecka onsdag-fredag är det öppet. På Järnmalmsgatan, bredvid trädgården.

Vega har fått provsmakningstillstånd och det betyder att ön får sin första After Work. Fredagar två gånger i månaden till att börja med. Premiär nu på fredag den 23 februari, redan vid lunch. Maten kommer att levereras från olika kök varje gång.

En annan fråga som tar mycket tid på Saltet just nu handlar om lokaler. Vi får frågor från folk som vill etablera sig på ön i princip varje dag. En del hittar lokaler. Andra tröttnar och söker sig någon annanstans. Det är synd för här finns tomma kvadratmeter, men de är rätt svåra att hitta. Nu bygger vi ett eget nätverk bland fastighetsägarna härute. Vi träffar de allra flesta och försöker få till ett löpande samarbete och det har gett resultat direkt. Förhoppningsvis fortsätter det så. Vi lägger ut lediga lokaler i Saltets kanaler efterhand som de dyker upp. Håll utkik.

De nya lamporna på Järnmalmsgatan är snart på plats och det grävs och fixas för fullt. Det blir en specialvariant, skräddarsydd för Ringön av Lars Ocklund på Trafikkontoret, Spännande.

Fat Market hos Kokokaka blev en succé i höstas och rullar vidare nu i vår. Sista lördagen i varje månad, årets första nu på lördag den 24 . Vi planerar för en större, dopad variant i slutet av maj där fler är med och bidrar.

Avslutningsvis kan vi rapportera att Louis, smått legendarisk dockmästare på Gotenius Varv nu äntligen fått en egen öl. De är Vega som skruvat ihop Docklands, en helt ny folköl. Etiketten pryds av stora kranen och på baksidan kan man läsa Louis memoarer.

Hörs snart igen.

Hälsningar Saltet.

18 Oktober 2017.

Häromdagen knackade det på dörren och Krax stegade in på kontoret. Det är en av våra grannar, och numera en vän också. Han har bott härute i 27 år, ibland på en båt och ibland i sin buss och det är inte många som känner ön lika grundligt som han.

– Skall du ha kaffe Krax, frågade vi?
– Nä, jag har inte tid. Måste flytta en bil och så har jag en jävla hosta. Skulle bara säga hej. Men så skall jag säga en grej också. Det har hänt något härute sen ni kom. Folk hälsar på varandra nu. Stannar och snackar. Det gjorde vi inte förut, faktiskt. Det skall ni ha cred för. Skulle bara säga det. Nu går jag. Och så gick han.

Det var generöst att bjuda på det. Krax var skeptisk i början. Lite avvaktande som många andra. Nu är han ett viktigt bollplank och vi fokuserar allt mer på gemenskapen härute eftersom vi tror att den är helt avgörande för framtiden. Att koppla ihop det gamla med det nya. Samarbete gör det roligare på Ringön men framförallt stärker det platsen. Vi får lättare att driva frågor och företagen får lättare att göra affärer. När Vega Bryggeri och Bergstrands Kaffe skruvar ihop en kaffeöl tillsammans är det ett litet exempel på något stort.

Ö-Festen är ett annat kollektivt projekt. Det kom drygt 12.000 nyfikna Göteborgare till årets upplaga. Sol, varm stämning och en skön blandning av människor i alla åldrar. Över 30 företag från ön hjälptes åt att fixa kalaset den här gången och lärde känna grannarna på köpet.

Några månader tidigare körde vi Swap Meet ihop med bla. Salt Slush, garaget på Kalkbruksgatan. Runt 3000 bilentusiaster kom för att byta delar och umgås. Det stod vackra amerikanska bilar i varenda hörn. Kul och rätt omtumlande för oss som aldrig varit i närheten av en Swap tidigare. Det är en björnstark kultur som man ser ganska lite av när man bor i en stad.

Ringön har inte varit en ö sen 50-talet men vi envisas med att prata om Ön för det skapar en naturlig avgränsning. Öar är egna universum. På öar finns det öbor. Det är något större än bara ett stycke industrimark inklämt mellan älven, trafikspaghetti och en järnväg. På just den här ön finns dessutom en lokal tidning. Ö-Posten handlar om människorna och företagen på ön och den börjar finna sin form. Vi har gjort fyra nummer hittills. Det femte är på väg ut när vi skriver det här.

Den första tiden fick vi, kanske, ett mejl varannan vecka från folk som var intresserade av lokal på Ringön. Nu får vi ett par om dagen. Intresset är stort och det är bra. Det uppstår en särskild energi när många påhittiga, drömmande vildhjärnor samsas på en begränsad yta. Fler och fler nya verksamheter slår rot och det finns fortfarande plats. Det går att hitta lokaler med bra hyra på Ringön, även om det oftast kräver lite detektivarbete. Vi på Saltet arbetar med att vaska fram fler användbara kvadratmeter och just nu har vi ett par intressanta projekt på gång. Mer om det så fort vi vet.

Nu i höst lägger vi mycket kraft på den sociala dimensionen. Det behövs ett café där man kan träffas, snacka och jobba. Det måste gå att ta en öl efter jobbet och självklart skall det finnas restauranger som är öppna på kvällen. Just nu går det inte för detaljplanen säger industriområde. Du får inte bygglov, helt enkelt. Men det finns ljus i tunneln. Efter långa diskussioner med Stadsbyggnadskontoret ser det ut som att det kan lösa sig med hjälp av tillfälliga bygglov, förmodligen 5 år till att börja med. Det kommer att betyda mycket och förhoppningsvis kan det börja rulla inom kort. Vi återkommer när vi vet.

Lagom till festen öppnade Sandra sin handelsträgård mitt på Järnmalmsgatan bakom en mur av solrosor. Den ligger där som en blommande oas och det lyfter hela känslan på gatan. Hon odlar och säljer grönsaker, kryddor och blommor och så binder hon buketter. Strax intill står en svart låda som innehåller Containerköket. Luncher från hela världen, måndag-torsdag.

På Järnmalmsgatan pågår också ett projekt vi gör ihop med Lars Ocklund på Trafikkontoret. Det handlar om annorlunda och mysigare gatubelysning.

På morgonen lördag 28 oktober har F.A.T. Market premiär hos Kokokaka på Stenkolsgatan. En mode, konst och teknikmarknad med 30 olika företag och grillade bananer på utsidan. Tanken är att köra en gång i månaden.

Det rör på sig, med andra ord. Vi skall försöka uppdatera den här lägesrapporten löpande, från och med nu så titta gärna in då och då.

Hej så länge.