KONTORET SISTA

Om saltet

Vi som står bakom Saltet heter Matilda Lindvall, Johan RedTop Larsson och Filip Nilsson. Vi har, på olika sätt, jobbat med kreativ verksamhet i Göteborg under större delen av våra liv.

Idén med Saltet föddes våren 2012 på en workshop inom ramen för Göteborg 2021. Vi tre var inbjudna till gruppen som skulle generera idéer kring kultur och nästan direkt hamnade vi i en intensiv diskussion om varför staden har så svårt att se värdet av allt det som rör sig i gränslandet mellan etablissemang och subkultur – trots att det är ett område där det finns både trovärdighet och potential i Göteborg – och trots att det är helt avgörande för att en stad skall kännas spännande, levande och modern.

Diskussionen mynnade ut i ett konkret förslag om ett pilotprojekt. Det fick namnet Tillåtande Oaser och vi föreslog Ringön som en lämplig plats. Idén presenterades som ett av 2021-förslagen i juni samma år.

Nu fanns projektet plötsligt på riktigt och vi gick vidare med att förankra tanken i staden och studerade liknande projekt  i andra länder. I juni 2015 klubbades förslaget av kommunfullmäktige. Det innebar att vi kunde börja arbetet på allvar och sedan dess arbetar vi deltid med Ringöns utveckling. Vi är ute på ön när vi jobbar och allt oftare när vi inte jobbar också. Det är en magisk plats på många sätt.

Saltet på Ringön hyr ett rum mittemot Gasklockan på Stålverksgatan. Det är ett gammalt saltlager och därifrån kommer namnet Saltet.

Formellt sorterar vi under Business Region Göteborg . Saltet är också ett av projekten inom Göteborg 2021, satsningen inför Göteborgs 400-årsjubileum.